Add to cart
accountHerbestelling plaatsen

RATELS

Wat zijn ratels?

Ratels of spanelementen worden gebruikt voor het opspannen van spanbanden. Door het ratelhandvat heen en weer te bewegen wordt de sjorband opgerold en aangespannen. Om de spanriem weer los te maken ontgrendel je de ratelhendel en los je de bandspanning.

Ratels worden gebruikt in combinatie met sjorbanden voor het vastzetten of ‘zekeren’ van ladingen op en in aanhangwagens, trucks, schepen, vliegtuigen…. Naast transportladingen kunnen ook tenten, luifels, reclamepanelen en nog veel meer hiermee verankerd worden.

Ontdek ons assortiment ratelspanners.

Mag ik een ratel aanspannen mbv een hulpmiddel?

Nee. Sjormiddelen mogen uitsluitend met de hand worden aangetrokken. Uw sjormiddel is voorzien op een handmatige kracht van 50 daN (20 daN bij bandbreedtes van 25 mm). Gaat u - bijvoorbeeld met behulp van een stang - de hefboomwerking van uw ratel vergroten, dan vergroot u ook de spanning in uw sjorband. Is deze kracht te groot, dan wordt uw sjormiddel overbelast en is veiligheid niet gegarandeerd.

Voor een veilig gebruik, dient u steeds rekening te houden met de vermeldingen op het label van uw sjorband en de LC inscriptie op uw ratel.

Ontdek ons assortiment ratels en spanners!

Hoe vind ik de juiste ratel voor mijn toepassing?

Bereken eerst de kracht die je moet opvangen. Op basis daarvan kan je het aantal spanbanden (met een welbepaalde breeksterkte) berekenen. In functie daarvan kies je de ratels met de juiste breeksterkte.

Ontdek ons assortiment ratels voor spanband

Welke zijn de beschikbare ratelsystemen?

Standaard duwratels

  • Duwratels worden opgespannen door middel van een duwbeweging op de ratelhendel. Dit is het standaard type ratel.

Ergoratels of trekratels

  • Ergoratels span je op dmv een trekbeweging. Hierdoor wordt de kracht makkelijker overgebracht op de sjorband. In tegenstelling tot klassieke ratels heeft de ergoratel ook een extra bandgeleider. Om een trekratel correct aan te spannen moet de sjorband altijd ONDER de bandgeleider worden doorgehaald.

Ratels met kort handvat

  • Standaard worden ratels uitgevoerd met kort handvat. Met deze spanners kan een voorspanning worden bereikt van 200 tot 450 daN.

Ratels met lang handvat

  • Door de lange bedieningshendel kan met dezelfde spierkracht meer voorspankracht (STF) in de band worden gebracht dan bij ratels met kort handvat. Bij spanners met lange hendels kan een voorspanning worden bereikt van 300 tot 600 daN. Het aantal benodigde ratels kan hierdoor variëren.  

Demonteerbare ratels

  • Iedere ratel bestaat uit een basiselement (of console) en een ratelhendel. Bij demonteerbare ratels kunnen beide elementen losgekoppeld worden. Na het zekeren kan de bedieningshendel losgemaakt worden zodat enkel de console op de band blijft zitten. Met 1 hendel kunnen meerdere consoles worden bediend.

Ontdek ons assortiment ratels en spanelementen